Mittaustekniikka

Emme ennusta säätä emmekä mittaa akustisia signaaleja.

Valoa on kaikkialla ympärillämme auringonvalon, keinovalon ja optisen viestinnän muodossa. Suurin osa elektroniikasta käyttää näkyvää tai infrapunavaloa viestinnässä, näytöissä, anturoinnissa, tiedonluvussa tai digitaalisessa viestinnässä. Väri on yksi kuluttajatuotteiden tärkeimmistä ominaisuuksista.

Optisen säteilyn mittaustekninen tutkimus on jaettu kolmeen osa-alueeseen: Radiometria keskittyy säteilylähteiden ja säteilymittalaitteiden ominaisuuksiin. Fotometria puolestaan keskittyy valon ihmisessä aiheuttavan kirkkausvaikutelman tutkimiseen. Spektrofotometriassa puolestaan tutkitaan optisia komponentteja ja materiaalien optisia opinaisuuksia. Laboratoriossamme on kehitetty laitteistoja, jotka ovat maailman johtavaa tasoa tarkkuuden, koon ja käyttökustannusten osalta. Tutkimustoimintaamme ryhmässä kuuluu muun muassa elektroniikka, moderni optiikka ja optiset säteilymittaukset.

Mittaustekniikan tutkimusryhmä on Aalto-yliopiston ja MIKES:in yhteistyölaboratorio. Ryhmä on mukana lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä projekteissa. Valtaosa tutkimuksesta toteutetaan tällä hetkellä osana EURAMET EMRP ja EMPIR ohjelmia. Mittaustekniikan tutkimusryhmä on optisten suureiden kansallinen mittanormaalilaboratorio Suomessa, mikä tarkoittaa, että ylläpidämme optisia suureita ja vastaamme korkeimman tason optisista kalibroinneista.

Mittaustekniikan tutkimusryhmää johtaa professori Erkki Ikonen. Muiden ryhmän jäsenien yhteystiedot löydät oheiselta sivulta.

Yksityiskohtaisempaa tietoa Mittaustekniikan tutkimusryhmän toiminnasta löydät ryhmän englanninkielisiltä sivuilta

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 17.05.2018.